Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Διώξτε τα κουνούπια με έξυπνο τρόπο!

Καλοκαίρι, η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη και τα κουνούπια κάνουν πάρτυ κάθε φορά που βγαίνουμε στη βεράντα για να πάρουμε λίγο αέρα. Φέτος ειδικά, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εμάς τους Έλληνες, που να σωθεί ολόκληρη οικογένεια 3 - 4 μήνες με εντομο-απωθητικά σπρέι και λοσιόν, που είναι σχετικά ακριβά... και επίσης μυρίζουν και κολλάνε στο δέρμα. Γι' αυτό λοιπόν και επειδή όλοι έχουμε φοβηθεί λίγο πολύ για τους ιούς και τις μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια μέσω του τσιμπήματος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και καλύτεροι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης. Τρόποι που είναι πιο οικονομικοί, οικολογικοί και δραστικοί... αφού η ίδια η φύση έχει προνοήσει και δίνει τη λύση της... για το κάθε πρόβλημα!


Υπάρχουν κάποια φυτά που αν τα έχουμε σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι μας μπορούν να κάνουν θαύματα! Μάλιστα, εκτός από την απώθηση των κουνουπιών, χρησιμεύουν γενικά ως εντομοαπωθητικά, ενώ παράλληλα κοσμούν το χώρο μας και γεμίζουν με όμορφες μυρωδιές. Επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμεύσουν και ως φρέσκα μυρωδικά για τη μαγειρική μας!

1) Καλέντουλα - Το γνωστό φυσικό εντομοκτόνο για τις καλλιέργειες λαχανικών, το οποίο ελκύει πτητικές ουσίες που απωθούν τα έντομα. Τοποθετείστε τις γλάστρες με το φυτό κοντά σε ανοίγματα ώστε να μην πλησιάζουν τους εσωτερικούς χώρους τα κουνούπια.



2) Λεβάντα - Μπορεί οι μέλισσες να τη λατρεύουν όμως τα υπόλοιπα έντομα όχι εξαιτίας της μυρωδιάς της. Είναι αιωνόβια και δε χρειάζεται πολύ νερό.



3) Λεμονόχορτο - Περιέχει σιτρονέλλα, τη δραστική ουσία πολλών εντομοαπωθητικών, ενώ σαν φυτό μυρίζει πολύ πιο έντονα από τα τεχνητά προϊόντα. Το χειμώνα θέλει προστασία σε εσωτερικό χώρο.


4) Σκόρδο - Γνωστό για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες το σκόρδο απωθεί όλα τα έντομα εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε μορφή σπρέι για την προστασία των φυτών σας. 



5) Δενδρολίβανο - απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια. Χρησιμοποιείται και ως μυρωδικό σε πολλά φαγητά.


6) Βασιλικός - απωθεί μύγες, κουνούπια. Μπορείτε να τον έχετε στο τραπέζι του μπαλκονιού σας. Επίσης, αποτελεί ωραίο μπαχαρικό για τη μαγειρική.


7) Δυόσμος - το πανίσχυρο απωθητικό των κουνουπιών, ίσως και δέκα φορές πιο αποτελεσματικός από μία γνωστή δραστική ουσία εντομοαπωθητικών. Μπορείτε να τρίψετε το δέρμα σας με τα φύλλα του. Φυτέψτε τον σε γλάστρες.

8) Πετούνιες - Τα άνθη τους βγάζουν μια γλυκιά μυρωδιά που απωθεί τα έντομα. Επίσης, είναι πανέμορφες για τη διακόσμηση του μπαλκονιού μας. 


9) Μέντα - όσο τη λατρεύουν οι άνθρωποι τόσο την αποφεύγουν τα μυρμήγκια, τα κουνούπια και τα ποντίκια. Φυτέψτε τη σε γλάστρες.



10) Λουίζα - Θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού που απωθεί τα κουνούπια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου